FIXARNA I VAXHOLM

Guidning, föredrag
 

Guidad stadsvandring i Vaxholms stad
Utbildad Vaxholmsguide tar med sig en grupp, max. 30 personer, på en vandring i de gamla kvarteren, och berättar om Vaxholms historia och en del speciella hus. Guidningen kan göra på svenska, engelska, tyska eller franska.
Vår guide är också utbildad till guide på kastellets museum, men vill du besöka det ska du boka via Vaxholms Fästnings Museum, tel. 08-541 718 90.

Föredrag om Vaxholms historia
Som inledning av en konferens, t.ex. kan det vara roligt att få en kort orientering om staden Vaxholms historia på ca 20  minuter. Inga speciella hjälpmedel behövs, och föredragen kan hållas på svenska, engelska, tyska eller franska.

Föredrag om Ytterby gruva
På Resarö finns en nedlagd fältspatsgruva som blivit världsberömd bland kemister och geologer på grund av att man där hittat flera grundämnen för första gången. Fyra av dessa har fått sina namn efter Ytterby, och det är unikt – det finns ingen annan plats i världen som har fått ge namn åt så många grundämnen. År 2010 besöktes platsen av en nobelpristagare  i kemi.
Att åka dit och titta på egen hand kan vara intressant, men besöket ger inte så mycket om man inte först har fått veta något om gruvans historia i ord och bild. Till föredraget behövs en inomhuslokal med filmduk.
Vi har hållit föredraget på många ställen, bl.a. i Vaxholms Församlingsgård, Resarö Bygdegård, Bogesunds Vandrarhem, Waxholms Hotell och ombord på en Vaxholmsbåt.